Motorhelm voor kinderen

Jasper

06 October 2023

Er moet voldoende veiligheid zijn om jouw kind achter op de motor te zetten. De eerste stap naar voldoende veiligheid is het aanschaffen van een motorhelm voor kinderen. Deze motorhelmen zorgen dat er in geval van een ongeluk weinig tot geen schade aan het hoofd komt. Ook kan het bescherming geven tegen invloeden van buitenaf. Maar hoe vind je dan de beste motorhelm voor jouw kind? En wat moet je hier nog meer over weten?

Dit is een motorhelm voor kinderen

Een motorhelm voor kinderen is speciaal ontworpen om het hoofd van jouw kind te beschermen. Hiervoor is het model aangepast aan de behoeften en afmetingen van jonge motorrijders. Deze helmen zijn bedoeld om de veiligheid van kinderen te waarborgen tijdens het rijden op motorfietsen, scooters, quads of andere gemotoriseerde voertuigen.

Ze zijn vergelijkbaar met volwassen motorhelmen, maar zijn specifiek ontworpen met de anatomie en veiligheidseisen van kinderen in gedachten.

De belangrijkste kenmerken van een motorhelm voor kinderen

Kinderhelmen zijn ontworpen om te passen op de kleinere hoofden van kinderen. Ze hebben vaak een kleiner schaalformaat en een binnenbekleding die geschikt is voor de schedelvorm van kinderen. Doordat kinderen een lagere nekkracht hebben dan volwassenen, is het gewicht van de helmen hier ook op aangepast. Kinderhelmen zijn meestal lichter dan volwassen helmen om te voorkomen dat het kind vermoeid raakt tijdens het dragen.

Aangezien kinderen snel groeien, hebben veel kinderhelmen verstelbare riemen en padding. Hierdoor kan de helm meegroeien met het kind en kan de pasvorm worden aangepast naarmate het kind groeit. Je hoeft dus niet zomaar naar een nieuwe helm te kijken en kan jezelf veel kosten besparen. Veel kinderhelmen hebben ventilatieopeningen om het comfort te verbeteren en overmatig zweten te voorkomen. Ze kunnen ook worden geleverd met een krasbestendig vizier om de ogen te beschermen tegen wind, stof en vuil.

Net als volwassen helmen zijn kinderhelmen voorzien van een harde buitenschaal en een schokabsorberende binnenvoering om de impactkrachten te verminderen in geval van een val of botsing. Dit zorgt er tevens voor dat de helmen voldoen aan alle veiligheidsnormen die hiervoor opgesteld zijn. Deze normen zijn bedoeld om te garanderen dat de helm effectieve bescherming biedt bij verschillende soorten ongevallen. Wel zo fijn om te weten dat de helm ook daadwerkelijk doet wat het belooft. 

Waarom een speciale motorhelm voor kinderen?

Maar waarom zou je dan een motorhelm voor jouw kind kopen? Motorrijden is immers voor volwassenen en jouw kind zal vaak niet meegaan. Kinderen hebben echter een heel andere kijk op de wereld dan volwassenen. Ze hebben een buitengewoon vermogen om in te zoomen op het plezierige en spannende, en motorrijden past zeker in dat plaatje. In dit enthousiasme denken ze echter niet na over de gevolgen die bepaalde dingen hebben en de veiligheid niet goed inschatten. Een motorhelm voor kinderen zorgt ervoor dat er toch voldoende mogelijkheden zijn om jouw kind kennis te laten maken van deze wereld en samen wat tijd door te brengen. 

Enkele andere eigenschappen om rekening mee te houden 

Een motorhelm moet te allen tijde goed passen. Daarom zijn de kinderhelmen hier ook op aangepast. Het geeft ook een veel betere ventilatie. Kinderen bewegen veel, waardoor het ook sneller warm wordt onder de helm. Zoek naar helmen met voldoende ventilatieopeningen om het hoofd koel te houden en overmatig zweten te voorkomen. Ook geeft het een veel scherper zicht. Dit is nodig voor de veiligheid. Jouw kinderen zullen ongetwijfeld niet alleen een helm dragen op de motor, maar ook als ze eraf stappen en rondrennen. Zorg daarom voor een krasbestendige helm met een helder vizier. Sommige helmen worden zelfs geleverd met meekleurende vizieren die zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden.

Het fijne aan de kinderhelmen is dat er veel ontwerpen mogelijk zijn. Kinderen zijn zich vaak bewust van hoe ze eruit zien. Daarom kan je voor iedere persoonlijke stijl weer een andere helm vinden. Zo zie je onder andere leuke kleuren en thema’s terug. Ondanks dit stijlvolle ontwerp zal er geen invloed zijn op de impactbescherming. De kern van elke helm is zijn vermogen om het hoofd te beschermen in geval van een val. Controleer of de helm voldoet aan de veiligheidsnormen van jouw regio. Zo blijft jouw kind beschermd op de motor. 

Waarom jouw kind meenemen op de motor?

Je kan je afvragen waarom je jouw kind überhaupt meeneemt op de motor. Deze wereld zit vol risico’s en je kan jouw kind niet voortdurend vasthouden tijdens het rijden. Het kan voor jouw kind echter een unieke en bijzondere ervaring zijn. Je hebt meer tijd samen en kan een goede band opbouwen. Je maakt voortdurend nieuwe herinneringen. En hoe cool is het voor een kind om op school te vertellen dat hij of zij op een motor heeft gezeten? Het maakt ongetwijfeld veel indruk en de wildste verhalen komen naar voren. 

Vaardigheden ontwikkelen

Het motorrijden kan ook nieuwe vaardigheden met zich meebrengen. Terwijl jouw kind geniet van de omgeving en de motorrit, zal deze na verloop van tijd ook vaardigheden op het gebied van veiligheid, verantwoordelijkheid en het volgen van instructies ontwikkelen. Zo krijgen ze op jonge leeftijd al de kans om te leren hoe je je op zo’n krachtig voertuig moet gedragen. Wel zo handig als de passie van het rijden overslaat op jouw kind en deze op latere leeftijd zijn eigen rijbewijs wilt halen. En hoe gaaf zal het zijn als jullie in de toekomst de mooiste motorritten kunnen maken en jouw kind hiervoor een eigen motor bestuurt? 

Avontuur, opwinding en verbinding met de omgeving 

Voor kinderen kan een ritje op de motor een opwindend avontuur zijn. Het gevoel van snelheid en vrijheid kan hun nieuwsgierigheid prikkelen en hun zin voor avontuur stimuleren. Vaak ontwikkelen ze unieke verhalen, die ze ook weer gebruiken tijdens het spelen met hun speelgoed. Je zal merken dat er veel nieuwe verhaallijnen ontstaan. Motorrijden kan kinderen tevens de mogelijkheid bieden om de omgeving op een andere manier te ervaren. Ze kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid om hen heen terwijl ze samen met jou op pad zijn.

Bewustzijn van verkeersveiligheid

Door samen met je kind op de motor te rijden, kun je de aandacht vestigen op het belang van verkeersveiligheid en het belang van het dragen van beschermende uitrusting, zoals helmen en veiligheidskleding. De kinderen zullen hier op jonge leeftijd nog niet bewust mee beter zijn, maar na verloop van tijd wel meer interesse voor krijgen. Zelfs op de fiets zal je al verschillen merken als jouw kinderen door de straten crossen. 

Extra verantwoordelijkheden tijdens het rijden

Hoewel het meenemen van jouw kind op de motor met de beste motorhelm een leuke ervaring is, brengt het ook nieuwe risico’s met zich mee. De veiligheid van zowel jezelf als jouw kind moet daarom te allen tijde voorop staan. Dit stopt niet bij het kopen van een goede helm. Ook andere accessoires en stevige kleding zorgen dat jouw kind beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Een goede communicatie is ook van belang om de motorrit goed te laten verlopen. Communiceer bijvoorbeeld duidelijk over de veiligheidsregels en de gedragsnormen tijdens het rijden. Je voorkomt hiermee dat je afgeleid bent van de weg. 

Let er ook op dat lang niet ieder kind er klaar voor is om op de motor mee te rijden. Zorg ervoor dat je kind voldoet aan de minimale leeftijdseisen en fysieke voorwaarden om veilig en comfortabel te kunnen zitten. Vooraf kan je hier alle informatie over doornemen.

Het blijft echter wel belangrijk dat je kritisch naar jouw kind kijkt. Niet iedereen is even goed doorontwikkeld en soms moet je nog net iets langer wachten voordat je de avonturen met jouw kinderen kan beleven. En je moet er uiteraard voor zorgen dat de motor geschikt is voor het dragen van jouw kind. 

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog